JOCS AMB PARACAIGUDES


-->
Proposta de jocs i activitats amb paracaigudes

1.- El Ventall.
Tots els infants agafen l’extrem del paracaigudes. Ventam alhora cadascú com vol. També podem ventar coordinadament amunt i avall.

2.- El globus.
Ventam amb el paracaigudes i al senyal fem una passa endavant amb els braços molt estirats cap a dalt procurant que aquest quedi inflat com un globus.

3.-Pluja de colors.
Ventam i inflam el paracaigudes, quan està ben alçat, avançam unes passes cap el centre per deixar-lo anar tots alhora. Seure en terra i esperar que la tela caigui damunt del grup.

4.- Caminar per damunt les ones.
Mateixa dinàmica que el joc anterior. Ens col·locam de genolls al voltant de la tela. Deim un número i els infants que tenen aquest número canvien de lloc per damunt de la tela a quatre grapes mentre els companys agiten la tela provocant “una mar d’ones”.

5.- La muntanya.
Quan es fa descendir la tela del paracaigudes tots els infants col·loquen els genolls damunt la tela perquè no s’escapi l’aire i d’un en un o de dos en dos escalen lliurament per la muntanya. Teniu cura que el terra és dur.

6.- L’estruç.
Ventam tres vegades, a la tercera, una vegada elevat el paracaigudes quan aquest torna a descendir tots els participants es tomben panxa al terra col·locant únicament el cap dins de la tela. Intentam que no surti l’aire.

7.- L‘iglú.
Agafam aire amb la tela coordinadament i quan està elevada tots feim una passa endavant i ens passam la tela per damunt del cap i per darrera de l’esquena, fins que ens asseiem damunt d'ella. D’aquesta manera tots quedam asseguts a l’interior del paracaigudes com si estàssim dins d’un iglú. Una vegada dins podem contar acudits o cantar alguna cançó.

8.- Som iguals.
Ventam el paracaigudes coordinadament. Anomenam una característica qualsevol (p.ex. ulls blaus, a qui li agrada la sopa, el que dur ulleres, el que dur calçons blau, els que tenen els cabells negres…) els infants que comparteixen la característica anomenada passen per davall del paracaigudes i s’abracen mentre la tela descendeix damunt d’ells, quan es torna elevar cadascú torna al seu lloc.

9.- 1, 2 , 3 canvi de lloc.
Els participants s’enumeren consecutivament de l’1 al 5. Una vegada que feim ascendir la tela pronunciam un número qualsevol de l’1 al 5, els infants que tenen aquest número han de canviar la seva posició passant per davall de la tela.

10.- La roda.
Drets i al voltant del paracaigudes. Agafem amb una mà a l’altura de la cintura. En aquesta posició podem córrer, caminar, botar cap endavant o cap endarrere, ballar… cal procurar que la tela es mantingui sempre tensa.

11.- El rellotge.
Mateixa dinàmica que el joc de la roda però enumeram els nins de l’1 al 5. Deim un número qualsevol dels anomenats i els infants que tenen aquest número corren en sentit contrari fins trobar el seu lloc, mentre la resta de companys roden agafats amb una mà del paracaigudes.

12.- Pilotes loques.
Agafats tots al paracaigudes. Col·locam 8 o 12 pilotes petites (de tennis, plàstic o escuma) damunt la tela, el joc consisteix en moure les pilotes procurant que aquestes no caiguin pel lateral.

13.- La pilota voladora.
Mateixa dinàmica que el joc de pilotes loques, però jugam amb una pilota de plàstic o una pilota gegant. Intentam llançar-la coordinadament el més alt possible.

14.- La pilota viatgera.
Mateixa dinàmica que el joc de pilota voladora, però aquesta vegada intentam que la pilota rodi pel perímetre de la tela. També podem manejar la tela col·lectivament per aconseguir dirigir la pilota a una persona en concret i que aquesta en rebre-la anomeni un altre company i repetir l’operació.

15.- Pilotes saltarines.
Tots agafam el paracaigudes excepte 4/6 infants que queden drets a l’exterior. Els participants que estan agafats a la tela han de fer que les pilotes que estan dins la tela surtin volant cap a l’exterior i els participants que estan a l’exterior les han d'anar recollint i llançant un altre cop dins la tela.

16.- Estàtues baix la tela.
Enumerem els nins de l’1 al 5. Per torns ens ficam davall del paracaigudes, ventam 3 vegades i mantenim els braços molt estirats amb la tela plena d’aire. Cada vegada que repetim l’operació els infants que estan davall la tela han de canviar de postura i quedar quiets com una estàtua.

17.- Saludam.
Elevam el paracaigudes i anomenam un infant. Aquest es fica davall i ha de treure la mà pel forat central i saludar.

18.- Què tocam?
Tots els nins asseguts amb les mans davall de la tela. Introduïm un objecte qualsevol perquè els infants se’l passin, d’uns als altres, per davall de la tela. Quan l’objecte ja ha passat per tots, s’intenta endevinar. Quan algú l’encerta introduïm un altre objecte.

19.- Qui està davall?
Tombats tots amb els ulls tancats. El mestre estira la tela i la va passant per damunt dels infants fins que en deixam 4 o 5 tapats. La resta d’infants s’incorporen asseguts com a indis i sense moure’s del seu lloc intenten endevinar qui són els que estan davall la tela.

20.- La formiga i l’ós formiguer.
Tots asseguts com un indi amb la tela damunt les cames. Un infant del grup (la formiga) es fica davall de la tela i va de grapes en qualsevol direcció evitant ser atrapat per l’altre company (l’ós formiguer) que es desplaça per sobre la tela amb els ulls tancats, mentre els altres l’indiquen quina direcció cal seguir per atrapar la formiga.

21.- Mans a l’aire.
Estiram la tela del paracaigudes al terra. Hi ha 4/5 infants que seuen al mig mirant cap els companys que estan asseguts com indis al voltant del paracaigudes amb les cames i mans tapats per la tela, entre ells s’han de passar 4 cèntims i quan el grup del mig ho considera crida: “mans a l’aire”. Tots els nins que estan asseguts treuen les mans amb el puny tancat a l’aire i els infants del mig han d’endevinar quins són els companys que tenen una moneda dins del seu puny. Si ho endevinen es canvien de lloc pel nin que han descobert.

22.- Salt de puces
Dos grups. Dos paracaigudes. L'objectiu del joc és fer passar una pilota d'un paracaigudes a un altre. Els participants es posen al voltant de dos paracaigudes. Un del paracaigudes te una pilota (puça) i es fa saltar a l'altre paracaigudes, que l'entomarà i així successivament.

23.- Pilotes presoneres.
Tots al voltant del paracaigudes. L'objectiu és aconseguir fer sortir les pilotes d'un determinat color sense que s'escapin les d'un altre color. Els jugadors que subjecten el paracaigudes el mouen de forma que les pilotes de diferents colors surtin de la tela i intenten mantenir a les altres presoneres.